1962.március 20-án születtem Leningrádban. Anyám észt, apám kárpátaljai magyar. Szüleim Észtországban, a tartui egyetemen ismerkedtek meg.


1994-ben jártam utoljára az észtországi Narva városában, ahol anyám a gyermekkora jelentős részét töltötte. A várat még a Német Lovagrend építette. Vele átellenben az orosz ivangorodi vár néz ránk, amely Rettegett Ivánról kapta a nevét. A narvai vármúzeumban kiállítás számol be arról, hogy a XV. században hogyan szerveztek kiterjedt felkelést az észtek akkori német uraik ellen.

Életem első kilenc esztendejét Kárpátalján, Csap városában töltöttem, de szívesen látogatok ide vissza ma is, és nemcsak a rokonokhoz, ismerősökhöz, hanem túristaként, a hegyekbe is.


Kárpátalja legmagasabb csúcsán 1992-ben


A Hóvári-csúcs, vagy másként nevezve: a Hoverla


A helyi szláv lakosság, a ruszinok döntő többsége görögkatolikus hitű, fatemplomaik többsége is ilyen. Egyébként a Kárpát-medencének Kárpátalja egy olyan szeglete, ahol a magyarok közül is sokezren görögkatolikusok. (Az ő híres bucsújáró helyük is Szabolcs-Szatmár megyében, tehát a mai Magyarország területén -  Máriapócs.)Kárpátaljai táj 2003-ban

1971-ben húgommal, szüleimmel és nagymamámmal a magyarországi Kemecsére, nagyanyám nővéréhez költöztünk. Itt négy évet, majd Nyíregyházán két évet töltöttem. 1977 óta Budapesten élek. 1981-ben az ELTE történelem, illetve orosz nyelv- és irodalom szakára felvételiztem, ahova fel is vettek. 1986-ban itt kaptam diplomát.
Egyetemi éveim alatt a Fábry Kört szerveztem. 1986 és 1989 között tudományos továbbképzési ösztöndíjas voltam az ELTE Új- és Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszékén. Témavezető tanárom Diószegi István professzor volt. 1992 őszén megvédtem egyetemi doktori értekezésemet, amelynek alapján 1993 júniusában megírtam és meg is jelentettem Bizánctól Bizáncig. Epizódok az orosz pánszlávizmus történetéből című könyvemet.
1989 ősze óta állandó munkahelyem a Magyar Rádió, de olykor vezetek egy-egy szemináriumot, tartok előadást az ELTE-n.
1990-ben néhány hetet az Egyesült Államok Urbana-Champaign-i Egyetemén töltöttem.

Az Urbana-Champaign-i Egyetem főépülete 1990-ben


1990-ben Utah és Arizona határán (a Monument Valley-ben), az indián rezervátum határánál


1991-ben néhány hétig a BBC ösztöndíjasaként Londonban, illetve környékén sok kollégámmal tanultuk a "demokratikus" rádiózást és televiziózást.

1991-ben, Londonban, a Trafalgár tér felé tartva

1992-ben védtem meg egyetemi doktori értekezésemet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán - történelemből.

A doktori eskü letétele 1992-ben Budapesten, az ELTE-n.

Törekszem arra, hogy évente legalább egy hetet töltsek Moszkvában, igaz ez a tradíció - remélem csak átmenetileg - 1998-ban megszakadt, ami némileg összefüggésbe hozható azzal, hogy azóta a Határok nélkül című rádiós műsor felelős szerkesztőjeként viszonylag sokat kellett a szomszédos országokba látogatnom, és erre kellett időm jelentősebbik részét fordítanom.
1987 óta készítettem riportokat az egykori Szovjetunió és 1992 óta a poszt-szovjet térség területén. 2000. február 13-án, korábbi riportjaimat felhasználva készítettem egy hosszabb dokumentumműsort a Kossuth rádió számára: "Otthontalanul - riportműsor a kisebbségbe került oroszokról" címmel.
2000 tavaszán az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatának köszönhetően sikerült néhány napot Londonban töltöttem különböző filmarchívumokban.


Londoni utcarészlet


Együtt a kitüntetettekkel a Külügyminisztérium épületében 2000 decemberében. Részletek

2000 decemberében a Külügyminisztériumban másokkal együtt kitüntettek.

2002 áprilisában megjelentettem riportkötetetemet, amelyet a Gellért Szállóban, a kötethez előszót író  Dr.Habsburg Ottóval, a Páneurópa Unió elnökével mutattunk be, amelyről azóta sok érdekes cikk, illetve tanulmány jelent meg.


2002 áprilisában dedikálás közben Dr.Habsburg Ottóval

2002 októberében megnősültem. Feleségem Tar Imola, foglalkozása tájépítészmérnök.


Imola az István, a király erdélyi bemutatója előtt, 2003.július 5-én
(Riport az István a király erdélyi bemutatójáról 2003.augusztus 20-án a Határok nélkül című műsorban.)

Gyermekkorom óta beszélek oroszul, angolból még egyetemi éveim alatt szereztem meg a felső fokú nyelvvizsgát.E honlap grafikusával, Liszi Jánossal 2003 augusztusában, az egyik kárpátaljai faluban


2004 júniusában egy hetet (Észak-)Írországban töltöttem, amiről műsort készítettem a Magyar Rádió Határok nélkül című műsora számára.
Célom az volt, hogy bemutassam, mit tudunk Közép-Európában hasznosítani a katolikus és a protestáns közösség közötti konfliktusból tanulva.(A képen: Derry vagy Londonderry látképe)

  
2004. augusztusában részt vettem a IV. Finnugor Világkongresszuson az észtországi Tallinnban - Részletek - kattintással


2006.február 19-21. Crans Montana Fórum - Montenegró - kattintással

2007. áprilisában jelent meg Bizánctól Bizáncig. Az orosz birodalmi gondolat cimű könyvem a Tankönyvkiadónál Budapesten, amelyet Habsburg Ottóval és Schöpflin Györggyel mutattunk be. Részletek - kattintással

2008. júniusában részt vettem az V.Finnugor Világkongresszuson az oroszországi Hanti-Manszijszkban - Részletek - kattintással

 

Ot Vizantyiji do Vizantyiji - 2008 szeptemberére elkészült a Bizánctól Bizáncig orosz nyelvű változata, amelyet Moszkvában a szakma képviselőivel megvitattunk - Részletetek - kattintással

 

2008. októberében a Svédországi Magyarok Országos Szövetségével, valamint a különböző helyi magyar szervezetek meghívására érkeztem Svédországba, hogy közösen emlékezzünk 1956-ra. Részletek - kattintással

2009.január 11. Megemlékezés Gecse Endre halálának 50.évfordulóján Gálocsban - kattintással

2009. február 20. Előadás az orosz birodalmi gondolatról Varsóban - kattintással2012. április 27-én Tallinnban bemutattuk a Bütsantsist Bütsantsini c. könyvemet, amely a Bizánctól Bizáncig c. 2007-ben megjelent kötetetem kibővített változata - kattintással

 


2015 júniusában 'summa cum laude' minősítéssel védtem meg PhD-disszertációmat újkori egyetemes történelemből. A képek az ünnepélyes avatási ünneplésen, 2016. február 18-án, az ELTE Aula Magna termében készültek. További részletek - kattintással

Vissza a főoldalra - kattintással