gr.Esterházy János a Magyar Ház Mozgalmat jelenti be a rádióban 1939 elején

Idén, 2017-ben, gr. Esterházy János (1901-1957) felvidéki - ma kereszténydemokratának mondanánk - politikus tiszteletére, halálának 60. évfordulója alkalmából Esterházy-emlékév van.

 
Kassai felvételek, amelyeken gr. Esterházy János 1938. november 11-én, a város képviselőjeként fogadja Horthy Miklós kormányzót a város főterén

gr. Esterházy János 1938. november 11-e után, miután Kassán, a város képviselőjeként fogadta Horthy Miklós kormányzót, nem tért vissza Magyarországra, hanem - tekintve, hogy birtokai maradtak a maradék Csehszlovákia, majd 1939 márciusa után az önálló szlovák állam területén is, továbbá fontosnak tartotta az ott maradt 60-70 000 fős magyarság képviseletét, ezért továbbra is a pozsonyi parlamentben képviselte az érdekeiket. Világos volt számára, hogy a kisebbségellenesség valamennyi megnyilvánulását vissza kell utasítani, ezért 1942 áprilisában nem szavazta meg a pozsonyi parlamentben a szlovákiai zsidóság kitelepítését.
Miután a Felvidéket a szovjet csapatok elfoglalták, mind náluk, mint a csehszlovák hatóságoknál tiltakozott a magyarságot ért sérelmekért, ezért a szovjet belbiztonsággal előbb Moszkvába, majd Szibériába vitették, távollétében a csehszlovák hatóságok 1947-ben halálra ítélték. Rokonai közbenjárására a halálos ítéletet életfogytiglanra enyhítették, majd miután a csehszlovák hatóságok kikérték a Szovjetuniótól és a morvaországi Mírov börtönébe szállíttatták, ahol 1957 márciusában halt meg. Az orosz hatóságok az 1993-ban rehabilitálták, viszont sem Csehszlovákiában, sem Csehországban, sem pedig Szlovákiában - a mai napig sem!

Filmes összefoglaló Esterházyról a Duna TV 1999-es egyik műsorából - körülbelül a film közepétől kezdve - kattintással

Rövid filmes összefoglaló Esterházyról a Magyar Televízió 1999-es áprilisi adásából - kattintással


Az idei megemlékezés, 2007. március 12-én, gr. Esterházy János (1901-1957) budapesti, Szép utcai lakásánál

Az idei megemlékezés beharangozója képekkel és klippel a Bonum TV-ben, az Aspektus első világháborús klipvetélkedőjének első helyezettjével - kattintással

Az idei megemlékezésről szóló összefoglaló az Aspektus.eu oldalon - kattintással