Pisilő kisfiúk és cummantás a Mikszáth téren

2021. május 24-én éjjeli 1 körül népes diákcsapat ricsajozott a Mikszáth téren. Hazafelé jövet arra lettem figyelmes, hogy egy citromsárga zokniban pózoló, kezét vízszintesen kinyújtó, közepes magasságú anyaszült meztelen szőke srácot a patika előtt egy a közepesnél alacsonyabb – vele kb. egykorú csaj a szájával aktívan kényeztet. Ahelyett, hogy belefeledkeztem volna a live pornóba, gyorsan sprintben felzúztam a fényképezőgépért, hátha sikerül megörökíteni a felejthetetlen látványt. De sajnos, lekéstem róla, mire kinyitottam az ablakot, a szeánsznak már vége volt és csak a daj-dajoló diákcsapat derékhadát tudtam megörökíteni.
 


Diáksereg a Mikszáth téren 2021. május 24-én éjjel 1 óra 20-kor
 

Persze, ami ennél jobban zavarja a házak lakóit, az a Mikszáth-szobrot körülvevő parkot vizeldének használó járókelők tömege. Ugye eleve olyan bokrokat terveztek oda a kertészmérnökök, amelyek taszítják az állatokat, tehát a kutyák és macskák nem fognak Mikszáth Kálmán alakja körül csatangolni, mert a növényzet olyan, hogy az riasztja őket a szagával, meg a kertészmérnökök a megmondhatói, hogy ki tudja még mivel. Ám a mi esetünkben a probléma jelen esetben az, hogy az emberek nem állatok és őket nem tartja vissza semmi attól, hogy ne oda vizeljenek, esetleg oda is kaksizzanak, ugyanis erre is volt már példa.

Részlet Sófalvi Szilvia Mikszáth téri lakó 2019. április 2-i leveléből, amelyet a Józsefváros üzemeltetésének és polgármesterének is elküldött:

Mikszáth téri lakosként idejekorán, még a szezon kezdetén szeretném jelezni a tavasztól őszig folyamatosan fennálló problémát, mely megkeseríti a környék lakóinak életét. Sajnos szeretett terünk ebben az időszakban a Palotanegyed szégyenévé válik. A Mikszáth szobor mögé ültetett sövény jótékony takarása kiváló terepet biztosít a tér nyilvános wc-ként, valamint állandó lakóhelyként történő használatához, ezáltal rettenetes emberi ürülékszag terjeng a téren, amely különösen a melegebb nyári napokon válik elviselhetetlenné.

Tavaly ezt házunk lakói jelezték, s Önök sort is kerítettek augusztus 9-én egy egyszeri takarításra, melynek jótékony hatását pár napig élvezhettük, de a problémát egyáltalán nem oldotta meg.

 

Arra szeretném kérni Önöket, hogy foglalkozzanak érdemben ezzel a problémával! …akár mobil wc-k elhelyezését is fontolóra vehetnék a közelben, mert érezhetően volna rá igény.”

 

Érdemes megjegyezni, hogy a covid-időszak csak súlyosbította a helyzetet és a ház lakói – amennyiben megkérdezik az épp dolgukat végezni készülőket, hogy „Csak nem pisikélni tetszik akarni?”, csak részben számíthatnak sikerre. A házban a negyedik emeleten lakóktól tudtam én is meg, hogy konstruktív megoldásként lehet javasolni a Szentkirályi utcai fogászat wc-helyiségét, de a problémát tüneti kezeléssel három fajta módszerrel lehetne orvosolni.

Egyrészt kellene egy reflektor, ami – mozgásérzékelővel vagy anélkül bevilágítaná a SOTE épülete és a patika közötti holt teret. Másrészt kellene egy kamera, amit a közterület-felügyelet helyezhetne ki vagy a reflektor alá, vagy pedig a SOTE épületével szembeni házra, illetve a kitaposott bokrok pótlásával, illetve besűrítésével meg kellene nehezíteni a szobor mögötti terület megközelíthetőségét.

2021. október 4-én – tekintve, hogy még a Magyar Rádióból személyesen ismerem Pikó András polgármestert, kértem tőle személyes meghallgatást az ügyben, miután kiderült, hogy a Facebook-profilját személyesen most már nem ő kezeli.


Hoznek Péter

 

Írtam november 4-én még egy levelet a polgármesternek személyes meghallgatást kérve, amit körbe küldtem a házunk lakóinak is. Hoznek Péter jelezte, hogy 2021. november 4-én a Civilek a Palotanegyedért Egyesület lakossági fórumot rendez a Horánszky utca 13-ban, ahol a polgármester is várhatóan ott lesz.


Pikó András

 

Hoznek Péternek igaza volt, hiszen nemcsak az egyesület tagjai, hanem Pikó Andráson kívül a zöld felületek ügyében illetékes Sátly Balázs és a reflektorok ügyében megoldást ígérő Könczöl Dávid is részt vett a fórumon.

A fentieket ugyanis a fórumon ismertettem és azt is elmondtam, hogy a társasházunk szívesen hozzájárul a kivilágítás költségeihez, elképzeléseink szerint ideális lenne, ha gondnoka lehetne a társasháznak, akinek a feladatai között szerepeltetnénk a bokorba dolgukat végezni kívánók eltanácsolását is.

Megjegyeztem azt is, hogy a rendőrség másfél-két óra múlva száll ki a Mikszáth térre, amennyiben a daj-dajolókra való ráordibálás ellenére sem szűnik az arénázás. Ez egyébként jelentheti azt is nagyon gyakran, hogy vagy egyáltalán nem szállnak ki a helyszínre, vagy mire kiszállnak, addigra már értelmét veszti a megjelenésük, hiszen közben vagy eltűnnek a cirkuszolók, vagy  belefáradnak a zajongásba.

Megkérdeztem továbbá, hogy van-e az önkormányzatnak tulajdonrésze a Mikszáth Kálmán tér 4. szám alatti ingatlanban, ugyanis a tulajdoni lap tanúsága szerint 2014-ben az önkormányzat a saját tulajdonrészét eladta.

Ha viszont 2014-ben az önkormányzat túladott a saját tulajdonrészén, akkor hogy történhetett az meg, hogy 2015-ben is az önkormányzat fizetett közös költséget azért, ami már nem volt az övé?

Pikó András azt válaszolta, hogy tudomásuk szerint az önkormányzatnak nincs tulajdonrésze a Mikszáth Kálmán tér 4. szám alatt, de megígérte, hogy utánanéznek és ellenőrzik.

A kerületben a toi toi mobil wc-knél jobb minőségű hordozható wc-ket helyeztek ki néhány helyre, de a kérdés kétségtelenül égető. Az önkormányzat a Kálvin téri nyilvános illemhely újranyitásán munkálkodik, annak ellenére, hogy ez jelentős költségekkel jár. Gondolkodtak azon is, hogy a vendéglátó ipari egységeket valamilyen kedvezményt biztosítsanak – cserében azért, hogy a saját, ilyen jellegű kapacitásukat a köz embere számára is hozzáférhetővé teszik.Könczöl Dávid

 

Könczöl Dávidtól megtudhattuk azt is, hogy november 11-én lesz hivatalosan eredményhirdetés a Magyar Rádió egykori épületegyüttesét megkapó Pázmány Péter Katolikus Egyetem új épületegyüttesének díjnyertes pályázatáról. Ekkor, vagyis november 4-én még egyelőre csak annyit lehetett tudni, hogy 10 000 főnyi plusz diáklétszámmal fog megemelkedni a PPKE épületegyüttesének átadása után a környék forgalma és a beruházás 2023-ban indul. Várható, hogy a Civilek a Palotanegyedért Egyesület következő nyilvános fóruma erről fog egyébként szólni.

November 11-én valóban megtörtént az eredményhirdetés a Magyar Rádió egykori ingatlan együttesének az átalakításáról, amiről részletesen olvasni lehet az interneten.

Pikó András Bartók Júliát bízta meg, hogy kérdéseimre választ találjon, de fogadni nem tudott. Bartók Júlia november végén telefonba elmondta, hogy a tulajdonviszonyok átalakulását követően 2015-ben az akkori vagyonkezelő figyelme nem terjedt ki ezekre a részletekre – ennek eredménye, hogy az önkormányzat fizette még egy darabig a Mikszáth Kálmán tér 4. szám alatti közös költséget, de azóta ez már nem így van.

 


Sátly Balázs

 

Sátly Balázstól még annyit megtudhattam, hogy a Mikszáth téren a Szentkirályi utca és a tér sarkán van egy a környéket figyelő kamera, ami a szobor előterét, a teret, a Szentkirályi utcát képes figyelemmel kísérni – valóban az általam említett területre nem terjed ki a figyelme. Ami a szobor mögötti bokrok pótlását illeti, az önkormányzat ezt várhatóan március végéig tűzi napirendjére – meg fogják vizsgálni, mint ahogy egyeztetnek a rendőrséggel és a közterület felügyelettel is a kamerák telepíthetőségének a kérdésében.

Könczöl Dávid elmondása szerint a városüzemeltetési igazgató tud intézkedni, de kell hozzá a ház hozzájárulása, amire mondtam, hogy ez azért nem kérdés, mert gyakorlatilag a mi igényünk.

Rákérdeztem Könczöl Dávidnál a 2021-es, illetve 2022-es év várható lift projekt támogatására is, aki elmondta, hogy 2021-ben csak életveszély elhárítás esetén támogatott az önkormányzat ilyet. 2022-ben szerinte lesz ilyen program, amelynek során a társasházak várhatóan a nem életveszély elhárítós felújítási programokra, köztük a lift-költségek 10-20%-ra kaphatnak majd támogatást, amennyiben a többi költséget, mint önrészt saját maguknak kell fedezniük.Éliás Sándor

 

A Mikszáth Kálmán tér 4. szám alatti társasház új közös képviselője Éliás Sándor, akivel a társasházat novemberben bejártuk és a hónap utolsó napjaiban már effektíve is rendelkezik utalási jogkörrel – számvizsgáló bizottsági ellenjegyzés mellett.

Elsődleges feladata: gondnoki lakás státuszának rendezése, a Patika elmaradt bérleti díjainak kiszámlázása és a szerződés-módosítás előkészítése – a jövő évi terv keretszámainak meghatározása.

A Társasház Számvizsgáló Bizottsága kérte Éliás Sándort, hogy a gondnoki lakás felújításával a társasház részéről megbízott Stone Építés Alpin Kft. vezetőjével, Ágoston Istvánnal találjon közös hangot a 2021. februári átadás-átvételt illetően, hiszen a Társasház nincs megelégedve az elvégzett munka minőségével, mire Ágoston István azt válaszolta, hogy ők jelezték az átvevő Kárpáti Margaréta közös képviselőnek, hogy az ajánlatukban nem szerepelt a szigetelés.

Ugye ez ellentmondásban van azzal, amit Kárpáti Margaréta a számvizsgáló bizottság tagjainak a nyáron mondott, hogy az átvételkor nem látszott a vizesedés.

Mint ahogy a számvizsgáló bizottság tagjai kérték Kárpáti Margaréta közös képviselőtől az aláírt szerződést, amelyet 2016-ban ő a Társasházzal aláírt, amire a kezdeti bizonytalanság után a válasz az volt, hogy ilyen nincs. A probléma annyi, hogy a Társasház birtokában van a szerződés teljes szövegének word-változata – természetesen a volt közös képviselő aláírása nélkül.

Fontos adalék, hogy a Számvizsgáló Bizottság idén nyáron a volt közös képviselő 2020-as jelentése mellett természetszerűleg a közös képviselő 2021-es jelentését sem fogadta el.

 

Gecse Géza