2021. június 14-e és 18-a között Tartuban szervezték meg a VIII. Finnugor Világkongresszust. A magyarok 15 fős küldöttséggel vettek rajta részt. Én is ott voltam. A Liszt Ferencről Majna-Frankfurton keresztül érkeztünk meg Észtországba.

Tartu - Észtország második nagyvárosa. És a fő egyetemvárosa. Négyszáz évvel ezelőtt például az alábbi utca ugyanígy nézhetett ki. De van a városnak új része is!
  

A belvárostól három kilométernyire található az Észt Nemzeti Múzeum!

 

                              A múzeum épülete eredetileg nemcsak a Szovjetunió, hanem Európa egyik legnagyobb bombázó repületere volt! Atom- és hidrogén bombát is tartottak itt!

Jó hosszú - ezért fér el itt a világ legnagyobb állandó finnugor kiállítása is! így aztán a templomaik is azok. Minden, a berendezés és maga a szertartás is jobban hasonlít a katolikus misékre, ahogy mindenhol másutt is - Skandináviában! (Nekem ez korábban nem tűnt fel - a magyar küldöttség egyik tagja hívta rá fel a figyelmünket.)

 

De van itt kommunizmus kiállítás ugyanúgy, mint mese kiállítás is!

   

A mese kiállítás, miként az összes - interaktív! Mutatom, hogy mire van lehetőség a múzeumban! És azt is, hogy mire Tartu belvárosában, ahol két szobron mutatja meg a művész, hogy milyenek a fiú gyermek és a felnőtt férfi testarányai. Íme:

 

Voltunk finnugor istentiszteleten. Az észtek döntő többsége evangélikus, vagy ahogy ők mondják - lutheránus!

   

                             Nagyon klassz képzőművészeti kiállításoknak is otthont adnak ezek a templomok! Kész csoda, hogy nem lopta el őket senki!

De az Észt Nemzeti Múzeum betölti a Művészetek Palotája funkcióit is! Tele van konferenciák megtartására alkalmas termekkel! Nem okozott problémát az ünnepélyes nyitó rendezvény megszervezése!

  

A medve - legközelebbi rokonaink -a vogulok és az osztyákok szent állata!                                                              Hagyományörző együttes a világkongresszuson

  

Az egyetem új épületében adott fogadást a város polgármestere a kongresszus résztvevői számára.                                  A vendégek láthatóan jól érezték magukat!

Volt mód interjú készítésre is! Pusztay Jánossal Gecse Géza beszélget!


  

                           A fogyás és megmaradás kérdéseiről Pusztay Jánossal beszélgetünk.                                    A személyesen megjelenő észt elnök asszony lényeges dolgokra hívta fel a figyelmet!

Hajózásra is sor került Tartuban!