Bevezető

 

Az élethez, boldoguláshoz szerencse is kell. Pontosabban: alkalom, hogy a felkínálkozó lehetőséget ki tudjuk használni. Nagyon egyszerű oka van annak, hogy miért 1991–1992-től kezdve válogattam interjúim és riportjaim közül. Bár 1987 óta dolgozom rendszeresen a Magyar Rádiónak, egyik rádiós kollégám, László József – egy évvel a Duna Televízió meg-alakulása előtt – éppen tíz éve, 1992 elején indította útjára a Határok nélkül című műsort, amelyben a Kossuth rádió hullámhosszán határon túli magyar rádiósok számoltak be arról, hogy mi történik a világban – körülöttük.

A Határok nélkül munkájában megalakulása óta részt vettem, sőt rádiós pályafutásom során e műsor biztosított számomra jó lehetőséget arra, hogy a magyar állami politika és a határon túli magyarság sorsának összefüggéseit napról-napra nyomon kövessem. Ez volt az a műsor, amelyet – életemben először – rendszeresen szerkesztettem, és ha nem szerettem volna, akkor is rákényszerültem volna, hogy figyeljek mindarra, ami határon túli magyar ügyekben történik. A Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának a munkájában való részvétel, sőt a családi indíttatás (életem első kilenc évét Kárpátalján töltöttem) ehhez kevés lett volna.

A kötet első részében az olvasó az utóbbi évtized riportjainak, interjúinak szükségszerűen önkényes válogatását fedezheti fel.

1998 őszén a Határok nélkül című műsor a vezetésem alatt önálló szerkesztőséggé vált.

Prózai oka volt annak, hogy jó fél év elteltével közönségtalálkozók szervezésébe fogtunk. Először a határon túl, amelynek tapasztalatait 1999 júniusában, a Kossuth klubban osztottuk meg itthoni hallgatóinkkal, így Tolcsvay Béla zeneszerzővel is, aki eljött oda.

Béla 1999 őszén költözött rendezvényeivel a budai várbeli Hunyadi Klubból Zuglóba, a Thököly útra. A 76 szám alatti házban havonta egy szerda estét ajánlott nekünk, mert a műsort – mint mondta –, nemcsak az értelmiség, hanem az egyszerű emberek is szeretik: legyen mindenkinek lehetősége arra, hogy véleményével, ötleteivel, javaslataival a műsort is jobbá tegye.

1999 októberétől mostanáig 22 ilyen rendezvényünk volt.

A Thököly úti „fészek” kicsit olyan, mint a mesében. Állítólag lakott itt néhány évet Szeleczky Zita színésznő. A magasföldszinti lakásra aztán valamikor a XX. század második felében további két szintet építettek, hogy pontosan mikor – kitalálhatatlan. A klub neve bizonytalan: Thököly vagy Tolcsvay klubnak hívják. Egy biztos: nemcsak a helynek, magának a helyiségnek is hangulata van. Valójában azonban a rendszeresen ide látogató emberek teszik igazán érdekessé. Ezért nemcsak előadóinkat, hanem közönségünket is köszönet illeti a kötetért, hisz második részében nem-csak a vitaesteken elhangzott előadások, hanem a hozzászólások szerkesztett változata is szerepel. Mikor több, mikor kevesebb, mint ami a rádió Határok nélkül című műsorában elhangzott.

A 22 vitaestből így most hússzal az is megismerkedhet, aki soha életében nem járt ott. Hátha eszébe jut valami, amit a legközelebb megoszt velünk. És akkor szerepe lesz egy új kötet megjelenésében is.

                                                                                           A szerző

Budapest, 2002. április 18.

Vissza a főoldalra - kattintással