1228 képviselő és közel százezres tömeg jelenlétében 1918. december 1-én a Gyulafehérváron, román nevén Alba Iuliában összegyűlt 1228 küldött Magyarország 26 történelmi vármegyéje nevében kimondta csatlakozását a Román Királysághoz. Ez eredetileg a Tiszáig terjedő területet jelentette.

A román közvélemény és Románia aktuális politikai vezetői ebből az eseményből indulnak ki, amikor Erdély Romániához való csatlakozásának a megalapozottságáról beszélnek.


Gyulafehérvár román neve: Alba Iulia. Az egykori román népgyűlésről, 1918. december 1-én készített fényképet utólag színezték ki

Azzal senki sem szokta őket szembesíteni, hogy 1918. december 22-én volt egy másik népgyűlés is – igaz nem Gyulafehérváron, hanem – Kolozsváron, ahol negyvenezer ember jelenlétében a magyarok, Apáthy István egyetemi tanár, kelet-magyarországi főkormánybiztos vezetésével Erdély Magyarországhoz való tartozásának eltökéltségéről tettek tanúbizonyságot.(Kiálltak mellettük a román szocialisták is!)

Egykori fénykép az 1918. december 22-i kolozsvári népgyűlésről

Valóban indokoltan ünnepli-e bárki december elsejét, mint Erdély Romániához való csatlakozásának évfordulóját?

Duray Miklós segítségével erről is szó lesz!

Nemzetpolitika – Alba Iulia szorítójában

című rendezvényünkön, amelyen

Gecse Gézával, a Nemzetpolitika szorítóban. Aspektus – határok nélkül 2002-2017 című kötet szerzőjével, az Aspektus vitaestek egyik leggyakoribb szereplője, Duray Miklós beszélget 2018. november 29-én, este 6 órai kezdettel!

Részletek – kattintással:
https://www.facebook.com/events/344215596334432/