A 2018.november 9-i, Horthy-korszakról szóló szegedi konferenciát követően, amelyen Koszorús Ferencről és az 1944-es esztendő néhány neuralgikus pontjáról tartottam előadást, átlátogattam a Délvidékre. (A konferenciáról szóló összefoglalót itt tudod elolvasni - kattintással: http://www.aspektus.eu/content/ujragondolt-negyedszazadtudomanyos-konferencia-horthy-korszakrol )

Azért volt indokolt ez a november 10-i kitérő, mert tartoztam a Nemzetpolitika - szorítóban. Aspektus - határok nélkül 2002-2017 című kötettel Balla-Lajos Lacinak, aki annak idején részt vett a délvidéki katonai szolgálatmegtagadók mozgalmában és nemcsak e kezdeményezésnek, hanem az erről rendezett 2002-es vitaestünknek is kulcsfigurája volt.

De ugyancsak tartoztam a könyvvel Utasi Jenő atyának, akinek tóthfalui nyári táborában középiskolásoknak tartottam 2001-ben és 2002-ben is médiatábort. 2002-ben Budapesten a határon túli és belüli könyvkiadás helyzetéről beszélgettünk.

Egyébként a kötet előzményének tekinthető, Állam és nemzet a rendszerváltás után című kötet keményborítós, 2002-es második kiadása nála, a tóthfalui Logos Kiadónál jelent meg!Dobó Tihamér festőművész és Koncz István költő szobra
 között MagyarkanizsánA zentai városházaBalla Lajos-Laci oromhegyesi házát nem volt annyira nehéz
megtalálniUtasi Jenőt nem viszont a település névadóját sikerült Tóthfaluban megtalálni!Danilo Kravic velebiti otthonában az első világháborús szerb
uralkodó, Karagyorgyevics Péter igen népszerű!Szabadkán már be is esteledett, mire búcsút mondhattam a városnak!