„Véglegesre” javított szemináriumi dolgozatot nem kaptam, ezért nem tettem ki sehová a tavalyi szemeszter egyik dolgozatát sem. (Amennyiben valakinek szüksége lenne bármelyik szemináriumi dolgozatra, mert szeretné elolvasni, kérem, jelezze!)

Az idén a Neptun-rendszer „jóvoltából” később került ki mindkét szemináriumi témám, egyébként Búr Gábor tanár úr neve alatt:

A bipoláris világ kialakulása Európában 1914-1945

illetve:

Nemzeti és birodalmi törekvések a Habsburgok és a Romanovok államában 1848 és 1917 között.

Az idén a Nemzeti és birodalmi törekvések c. szemináriumot is Ősz Gábor tanár úrral közösen tervezem megtartani (Vigyázat: az elnevezése hasonlít Búr tanár úréhoz, de mi a félév folyamán hangsúlyosan Ausztria-Magyarország és Oroszország politikájának az összehasonlításával foglalkozunk!)

Az első világháborúval továbbra is kiemelten kívánunk foglalkozni - mindkét szemináriumon – a különbség csupán annyi, hogy a szemeszter során az egyiknél ezzel indulnánk, a másiknál pedig ezzel végeznénk.

Mindkettő részleteit Maruzsa Zoltán tanár úr szobájában beszéljük meg 2016. szeptember 20-án, kedden délután 2-kor, vagyis hivatalosan a MUK 6--8. II/206-as szobában.

Mindkét óra esetében ideális, ha mobil-telefonnal vagy digitális fényképezőgéppel és otthoni PC net-kapcsolattal rendelkezel.
A Neptun rendszerben mindkét szemináriumot Búr Gábor neve alatt tudod felvenni!

Előrebocsátom: nem zárnánk ki Ősz tanár úrral annak a lehetőségét sem, hogy csak az egyik szemináriumot indítjuk az idén.

A „Nemzeti és birodalmi törekvések a Habsburgok és a Romanovok államában 1848 és 1917 között” című szemináriumi órát Erasmus-programon részt vevő diákoknak
’National and Imperial Features of the Habsburg and Romanov Empires Between 1848-1917’

címmel indítom - angolul. Az óramegbeszélés itt egy héttel később: 2016. szeptember 27-én, kedden délután 4-kor lesz – ugyanott, vagyis a MUK 6--8. II/206-as szobában.

(Szerintem magyar diákok is felvehetik. Ahogy látom, a kredit-száma magasabb az átlagnál.) Kérdés, hogy magyarok esetében a számonkérés, vagyis a szemináriumi dolgozat elkészülhet-e magyarul, ezt tisztázni kellene a tanulmányi osztállyal.

Ettől független az az Aspektus által meghirdetett első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedő, amelyre 2-4 percnyi időtartamú, ismeretterjesztő igénnyel, a legegyszerűbb módon elkészíthető kisfilmmel lehet pályázni. (Részletek: az Aspektus FB-oldalán, illetve a www.aspektus.eu oldalon.)

Ezen kívül mindenképp tervezünk heti egy alkalommal egy másfél órás első világháborús történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőt támogató foglalkozást.

Eredetileg az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékére gondoltam, de mivel a wifi-router Búr tanár úr szobájában van és a héten Székely tanár úr panaszkodott rá, hogy nála a jel-erősséggel gondok vannak, kétlem, hogy Maruzsa tanár úr szobájában, a 206-osban – lévén távolabb a routertől, mint Székely tanár úr szobája – jobb lenne a jel erőssége, vagyis az internet-kapcsolat – ha egyáltalán létezik. (Majoros tanár úr szobájában, ami ugyanezen a fronton van – tavaly voltak internet-gondjaink.)

Mivel az Erasmus-programban részt vevő diákoknak is biztosítani kívánom a lehetőséget, hogy ebben a programban is részt vehessenek, ezért szeptember 27-én dől el, hogy mikor és pontosan hol legyen a klip-vetélkedő támogató foglalkozás, amelyen a részvétel lehetőségét egyébként minden, akár külsős diák számára is biztosítani kívánjuk. (Még középiskolásoknak is!)

Mivel itt kifejezetten kiscsoportos, műhely-jellegű foglalkozásról van szó, hajlok arra, hogy ennek színhely legyen a Kossuth Klub, tekintve, hogy ott nincsenek wifi-problémák, közel van és könnyebben találnak oda az emberek, mint akár a bölcsészkar második emeletére.

A klipvetélkedőn mindenkit - nemcsak történész egyetemi hallgatókat, hanem más szakosokat, sőt középiskolásokat is szívesen látunk!

A jelentkezés határidejeként ugyan az év december 1-e van megadva, de szeretnénk minél hamarabb, legkésőbb november utolsó napjaiban megkapni a klipeket!

Íme a felhívás szövege: