Mai tudásunk alapján úgy tűnik, hogy az első világháború legtöbb áldozatot követelő offenzíváját Alekszej Bruszilov tábornok indította. A bő három hónapig tartó hadjáratban - 1916 júniusának elejétől - szeptember második feléig - a világháborúban a legtöbb - mérsékelt becslések szerint 2,5 millió vesztesége volt, aminek legalább a fele halálos volt. (Érdekesség, hogy apja orosz, anyja pedig lengyel nemzetiségű volt.)

Személyében tehát tulajdonképpen az egyik legsikeresebb "tömeggyilkost" tisztelhetjük. 1916-ra az orosz hadiipar el tudta látni a hadsereget fegyverrel. Az offenzívát a jelentős tüzérségi előkészítés utáni számos ponton való, szakaszos támadással lehet jellemezni. A hadtörténészek szerint ezt a taktikát alkalmazta a második világháborúban a Wermacht, a Vörös Hadsereg és mindenki, aki eredményt akart elérni.
Bruszilov egyébként a polgárháborúban nem állt be harcolni a vörösök ellen a fehérek oldalán.
Leninéket - a vörös terror - vagyis a hadseregben a fegyelem visszaállítása miatt kifejezetten értékelte és hamarosan segítette is!
1926-ban halt meg.
Temetését a "régi és az új világ" találkozásaként jellemezték. Sírja Moszkvában a novogyejevicsi temetőben van.

Csak újabban és csak néhányan bírálják Oroszországban. A saját korában az 1916-os győzelem osztatlan elismerést váltott ki, pedig az oroszok nem tudták elérni eredeti célkitűzéseiket, vagyis azt, hogy Budapesten és Bécsen keresztül folytatva a támadást - Németországot térdre kényszerítsék, mivel az osztrák-magyar csapatok - német segítséggel megállították az előrenyomulást.
Egyébként mind Ausztria-Magyarország, mind Oroszország belerokkant ebbe a hadjáratba.

Kattintással