Az idén, 2008. június 27-e és július 1-e között tartották az V. Finnugor Világkongresszust Hanti-Manszijszkban, Ugorföld vagy szlávosan: Jugrija központjában.

 

A magyar küldöttséggel 2008. június 27-én reggel indultunk Ferihegyről. Sólyom László köztársasági elnök úrral együtt utaztunk, amint az a felvételen is látható. - Mozgókép Sólyom Lászlóról és kíséretéről - kattintással

Kora délután érkeztünk Moszkvába, majd innen folytattunk utunkat a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkba, ahova éjjel 1 órakor érkeztünk meg. Mivel fehér-éjszakák vannak, állandóan világos volt.

Mozgó légifénykép a megérkezés előtti percekről - kattintással

A vidék mocsaras. Szerencsére a legközelebbi kőolaj-finomító száz kilométernyire van innen.

A város: Hanti-Manszijszk hét dombra épült. Az egyik ilyen szent dombra építették ortodox templomukat, amelyet a várost bemutató klippen jól lehet látni. - kattintással

Sólyom László a finnugor népek V. világkongresszusán – Egybehangzóan jónak értékelte a magyar-orosz kapcsolatokat Medvegyev és Sólyom

Népszava.online · 2008.06.28.

 Sólyom László, aki először találkozott a májusban hivatalba lépett Dmitrij Medvegyevvel, kellemes, oldott légkörűnek nevezte a megbeszélést. A két államfő, csakúgy mint finn és észt kollégájuk, Tarja Halonen és Toomas Hendrik Ilves a finnugor népek V. világkongresszusának alkalomból tartózkodik Hanti-Manysiföld fővárosában.

Medvegyev úgy fogalmazott, hogy felfelé ívelnek a kétoldalú kapcsolatok, évek óta eredményesen növekszik az áruforgalom. A sárospataki könyvek visszaadását említve példaként kiemelte, hogy humán területen is fejlődnek a kapcsolatok.

Sólyom László jelkép értékűnek nevezte a találkozót, arra utalva, hogy egy nappal korábban, pénteken ugyancsak Hanti-Manszijszkban - a magyarokkal két legközelebbi nyelvrokon nép, a hantik és a manysik ősi földjén - tartották az EU-orosz csúcstalálkozót. Figyelemre méltónak minősítette az orosz elnök - a közelmúltbeli berlini látogatása során megfogalmazott - politikai prioritásait, kiemelve egyebek között a helsinki folyamat lendületesebbé tételére irányuló elképzelést, a jogállamiság megerősítésének tézisét és a környezetvédelmi célokat. Hangsúlyozta, az oroszországi kis népeknek szükségük van arra, hogy az összes kisebbsége jogot érvényesíthessék.

A magyar elnök nagyon fontosnak nevezte, hogy az együttműködésben legalább olyan súllyal szerepeljenek a kulturális és tudományos kapcsolatok, mint a gazdaságiak. Az államfő reméli, hogy hamarosan kinevezik a magyar-orosz kulturális és oktatási kormányközi bizottság orosz társelnökét.

Sólyom László, valamint Dmitrij Medvegyev is kétoldalú megbeszéléseket tartott a finn és az észt elnökkel. A négy államfő délután ellátogatott a főtéren szombaton megnyílt kiállításra, a "mesterek városába", ahol ízelítőt kaptak a fazekasok, fafaragók és a népviseleteket készítők munkájából. A világkongresszus szombat esti hivatalos megnyitón a négy államfő saját anyanyelvén mond beszédet.

Az államfő kíséretében Hanti-Manszijszkban tartózkodó Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombat délután megbeszélést folytatott új orosz kollégájával, Alekszandr Avgyejevvel.

Tarja Halonen beszéde - kattintással

Dmitrij Medvegyev beszéde - kattintással

Mozgóképes részlet Dmitrij Medvegyev beszédéből - kattintással

Sólyom László beszéde - kattintással

Mozgóképes részlet Sólyom László beszédéből - kattintással

Ilves észt elnök beszéde - kattintással

Nem csak pozitív visszajelzések voltak a finnugor népek világkongresszusán – Orosz részről csalódottan fogadták az észt elnök finnugor világkongresszuson mondott beszédét

Népszava.online · 2008.06.28.
Csalódottan fogadta az észt elnök finnugor világkongresszuson elmondott beszédét szombaton Konsztantyin Koszacsev, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke, egyebek közt azt kifogásolva, hogy Toomas Hendrik Ilves megpróbálta átpolitizálni a finnugor népek összefogását. Beszédében az észt elnök mindenekelőtt kijelentette, hogy a finnugor népek jogainak védelme az orosz-európai uniós kapcsolat elválaszthatatlan része lesz.
"Azt gondolom, hogy ismét kísérletet történt arra, hogy átpolitizálják a finnugor folyamatot" - mondta Koszacsev újságíróknak, nem sokkal az észt elnöki felszólalás elhangzása után. Koszacsov nehezményezte azt is, hogy Ilves - ellentétben a többi résztvevő államfővel - nem saját anyanyelvén, hanem angolul fejtette ki nézeteit.

Rábay Balázs velem készített interjúja, amely a Kossuth rádió 180 perc című műsorában 2008.június 30-án hangzott el.

Miközben a kongresszus folytatta munkáját, a négy elnök június 29-én hajókiránduláson, majd múzeumlátogatáson vett részt.

              

A múzeumba Sólyom László magyar államfőt elkísérte Hiller István oktatási és kulturális miniszter is, akinek Hanti-Manszijszkban sikerült orosz kollégáival tárgyalnia.

Mozgóképes beszámoló a múzeumban tett látogatásról - kattintással

    

Ezt követően Sólyom László Ilves észt elnökkel megkoszorúzta a Megtorlások Áldozatainak emlékművét Hanti-Manszijszkban, mivel közigazgatási központ lévén a városban végezték ki az 1930-as évektől kezdődően a szovjet rendszer ellenségeinek kikiáltott embereket.

Mozgóképek   a     koszorúzásról   -   kattintással

Ezt követően tartott Sólyom László sajtótájékoztatót, ahol kérdéseket is lehetett feltenni neki.

Az interjú a Magyar Rádió Határok nélkül című műsorában 2008. július 7-én hangzott el - kattintással

 

A kongresszus munkájában is részt vettünk, de azért valamennyi idő kirándulásra is jutott:

 

 

     

Nanovszky Györggyel, Pusztay Jánossal, Valerij Petrovics Markovval és Tönu Seilenthallal is készült interjú:

2008. július 4-i Határok nélkül (Kossuth)  (részlet Dmitrij Medvegyev, Sólyom László beszédéből, interjú Pusztay Jánossal) - kattintással

2008. július 6-i Disputa (Kossuth) (részlet Dmitrij Medvegyev, Sólyom László beszédéből, interjú Pusztay Jánossal, Tönu Seilenthallal és Vetési Lászlóval).

2008. július 7-i Határok nélkül (Kossuth) (interjú Rombangyejevával, Valerij Markovval, Nanovszky Györggyel és Hiller Istvánnal) - kattintással

A vita június 30-án vált igen élénkké arról, hogy áthelyezzék-e - az orosz elnök beszédében is utalt erre - a világszervezet igazgató tanácsát Helsinkiből Oroszország valamelyik városába. A vitában Seilenthal úr is kétségeit fogalmazta meg - kattintással


Találkoztunk Sógor Csaba erdélyi európai parlamenti képviselővel, Vetési László, kolozsvári szórványgondozóval és egy hanti festőművésszel is.

Rajtuk kívül a manysi nyelv tanárával, az idén áprilisban 80. esztendős Outcse Rampantyival, akinek az apját Sztálinék kivégezték - kattintással

A köztársasági elnökök fogadása után részt vehettünk egy finnugor össz-táncban - kattintással

Láthattunk hanti medve-ünnepséget - kattintással

Meghallgathattunk egy hanti népdalt - kattintással

Vissza az elejére - kattintással