Gecse Géza: Bizánctól Bizáncig. Az orosz Birodalmi gondolat

Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom - Pax Romana

Bewegung Ungarischer Katholischer Intellektueller - Pax Romana

Catholic Hungarian University Movement - Pax Romana

Mouvement Hongrois des Intellectuels Catholiques - Pax Romana

 

 

Képes beszámoló a bécsi útról itt! - kattintással

Meghívó

következő összejövetelünkre, melyet 2008 január 19-én 19:00 órakor tartunk a Pazmaneum dísztermében.

Vendégünk:
Dr. Gecse Géza történész
a Magyar Rádió „Határok nélkül” című műsorának szerkesztője.

 1962-ben született Szentpéterváron, az akkori Leningrádban. Észt édesanyja és kárpátaljai magyar édesapja Észtországban, a tartui egyetemen ismerkedtek meg. Kilenc éves korában áttelepedtek Magyarországra. 1971-ig Csapon élt, utána Kemecsén és Nyíregyházán, 1977 óta Budapesten. 1981-től az ELTE-n orosz nyelv és irodalmat valamint történelmet hallgatott és 5 év mulva diplomázott. A Magyar Rádiónál 1989-től dolgozik. 1989-ben Moszkvában, 1990-ben az USA-ban, 1991-ben Londonban volt tanulmányúton, 1992-ben törtenelemből doktorált. A „Határok nélkül” című műsort 1992 óta szerkeszti. 2002-ben házasodott, felesége Tar Imola tájépítészmérnök.

2002 májusában Állam és nemzet a rendszerváltás után címmel megjelent riportkötetéhez a Páneurópa Mozgalom elnöke, dr. Habsburg Ottó írt előszót.

Bizánctól Bizáncig – Az orosz birodalmi gondolat című könyvét (Tankönyvkiadó 2007 Budapest, 384 o.) mutatja be nekünk. Előszavában ezt írja:

„Ha meg kívánjuk érteni, milyen a mi sorsunkat gyakran befolyásoló orosz birodalmi gondolkodást, a Moszkva-központú állam impériummá alakításától kell kezdenünk vizsgálódásainkat” – írja könyve előszavában Gecse Géza.
A szerző a magát Bizánc örökösének tekintő birodalmi Oroszország megalakításától a szovjet világhatalom felbomlása utáni időszakig, Putyin államának létrehozásáig orosz, szovjet és közép-európai források, valamint angolszász feldolgozások alapján vázolja az orosz birodalmi gondolat fejlődését, nem hanyagolva el a kérdés bennünket, magyarokat érintő vetületeit sem.A könyvnek különös aktualitást kölcsönöz Putyin napjainkban folyó hatalomátmentése, a Gyurcsány által szorgalmazott új orosz-magyar kőolajvezeték, a magyar energiagazdaság és a műanyagipar orosz nyersanyagfüggősége. (Nota bene: Az ÖMV érdeklődése a MOL iránt.) A könyv korlátozott példányszámban kapható lesz a bemutató után.
Szeretettel hívjuk minden régi és új barátunkat családjukkal és ismerőseikkel együtt.

A KMÉM bécsi csoportja