2002.12.20 - 12:45 

Rádiós kolléga kötete - Gecse Géza: Állam és nemzet

 

Nemrég jelent meg Gecse Géza: Állam és nemzet a rendszerváltás után című kötete, amely a Magyar Rádióban illetve a Tolcsvay klubban elhangzott beszélgetések szerkesztett változatát tartalmazza. Kollegánkkal Sipos Ildikó beszélgetett.

 

Riporter:-- A kötetnek ma este hat órakor lesz Nagyváradon a bemutatója.  Miért tartjátok ezt fontosnak, hogy ezeket a gondolatokat a határon túl is megismerjék?

 

Gecse Géza:-- Két dologra bonthatjuk az ügyet, hiszen a Tolcsvay klubban elhangzottak nem minden esetben kerültek ki az éterbe. A kötet első  harmadában lévő interjúk, beszélgetések teljes egészükben benne vannak, de másként hangzik egy interjú, egy riport akkor, ha azt a rádió hullámain keresztül valaki hallani tudja, hiszen a pillanatnyi hatása viszonylag nagy, de utána semmivé válik. Ezért van értelme annak, ha az ember ezt összegyűjti.

 

Riporter: -- Ha belelapozok a kötetbe, akkor azt látom, hogy tulajdonképpen az elmúlt 10-12 év külpolitikai történéseit összegzi, ha csak azt nézzük,  hogy az elmúlt időszak külügyminisztereivel, Jeszenszky Gézával, Kovács  Lászlóval készített interjúidat tartalmazza, politikusok megszólalnak, fővonulat a határon túli magyarság sorsa, külpolitikai történések, amelyek nem csak az elmúlt 12 évet határozták meg, hanem a XX. század második felének történelmét.

 

Gecse Géza:-- Hát, vagy pedig a jövőnket, mert ha mi mondjuk a bécsi döntésről, vagy a trianoni békeszerződésről beszélünk, akkor bennünket soha nem a múlt érdekel igazából, ennél azért pikánsabb a dolog, hiszen Kövér László és Medgyessy Péter egyszerre szerepel 1956-ról a kötetben.

 

Riporter:-- Mikor készült ez a beszélgetés?

 

Gecse Géza:-- 2001.október 23-ikán került adásba, talán a választási kampány következtében is nem volt igazán divat, hogy az ember egymás mellé tegyen ilyen interjúkat, vagy lehet, hogy egy kicsit szentségtörésnek is számított, de én nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben az elmúlt időszakban sikerült olyan embereknek teret adni, akik egyébként más  körülmények között nem igazán beszéltek volna.

 

Riporter:-- Ki mindenkinek tudod ajánlani a kötetet?

 

Gecse Géza:-- Mindenkinek, akit az ország sorsa érdekel, az vegye a  kezébe és lapozgassa majd ezt a könyvet.

 

Feldolgozva 2002. december 20., péntek 12:54