Erdélyi Napló, 2002.április 23. 4.old.

 

Habsburg Ottó reformokat sürget

 

A budapesti Gellért Szállóban megtartott rendezvényen bemutatták Gecse Géza Állam és nemzet a rendszerváltás után című könyvét, amelyhez Habsburg Ottó írt előszót. A kötet tartalmazza a rádiós újságírónak a Magyar Rádióban elhangzott riportjait, valamint a Tolcsvay klubban tartott Határok nélkül című vitaestek szövegének szerkesztett változatát.

Magyarország és a térség néhány másik országa készen áll az uniós csatlakozásra, de az Európai Unió országai csak most eszméltek rá, hogy nekik is fel kell készülni a fogadtatásukra – mondotta Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke egy múlt csütörtöki budapesti rendezvényen. A politikus utalt arra, hogy szükség van az EU egész rendszerének megreformálására, de ezt csak a csatlakozni szándékozókkal közösen tehetik meg a már uniós tagországok.

Az utolsó magyar király, IV. Károly fia 1978-tól német állampolgár, azóta a bajor Keresztényszocális Unió tagjaként politizál és képviseli Németországot a Európa Parlamentben. Rutinos kereszténydemokrata politikusként megfogalmazott véleménye szerint túl sok tagja van a strassburgi testületnek, és félő, hogy egy "nagy szovjet típusú szavazógéppé válik", ha nem következnek be a gyors reformok.

Habsburg Ottó szólt arról is, hogy a 20. században a két világháború mellett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc határozta meg a történelem alakulásának folyamatát. "A magyar szabadságharc után a világ már megkérdőjelezte a kommunizmus örökkévalóságát hirdető gondolatokat" – tette hozzá. Szerinte Magyarország két éven belül az Európai Unió teljes jogú tagja lesz.