Bihari Napló, 2002. december 27., péntek

Jó hangulatú könyvbemutató

A Tibor Ernő Galériában néhány nappal karácsony előtt kulturális rendezvény zajlott. Gecse Géza budapesti újságíró, a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának szerkesztője mutatta be a váradiaknak riportkötetét egy jó hangulatú, változatos beszélgetés keretében.

Tempfli József megyés püspök a rendezvény házigazdájaként köszöntötte a megjelenteket, majd a szerző rádióriporteri és -szerkesztői munkásságát méltatta. Emlékeztetett arra, hogy Gecse Géza mind a Vasárnapi Újság, mind a Határok nélkül munkatársaként s a Tolcsvay-klubban megtartott pódiumbeszélgetései alkalmával bebizonyította, hogy egyaránt odafigyel a közelmúlt történelmének magyar szempontból sorsfordító eseményeire, az összmagyarság alapvetô kérdéseire és hétköznapjaira. Most bemutatott könyve, melyben – pártállásuktól függetlenül – szólaltat meg politikusokat, a politológia művelőit, a diplomáciatörténet kutatóit, neves egyházi és közéleti személyiségeket, ékes bizonyítéka a szerző érzékenységének.

Kövér Tamás budapesti újságíró főleg szakmai kérdésekről faggatta rádiós kollégáját, etikai problémákról, a rádiós munka elégtételeiről és kudarcairól, Szilágyi Aladár, a Bihari Napló munkatársa pedig a gyökereiről, pályájának alakulásáról, a kötet megszületéséről bírta vallomásra Gecse Gézát.

A szerző anekdotákkal fűszerezett elbeszéléséből kiviláglott, hogy miként készül fel egy-egy témakör megragadására, avagy neves személyiségek megszólaltatására, mit bíz a véletlenre és mit nem műsorai készítésekor, mit tesz, ha váratlan helyzet adódik, s miként állítja össze mindennapi műsorát határon túli tudósítók munkájának immár rendszeres igénybevételével. Kiderült, hogy a kárpátaljai születésű Gecse Géza magyar apától és észt anyától származik. Szülei észtországi egyetemistákként ismerkedtek meg egymással, s a szerző kilencéves korában került velük Magyarországra. Sokirányú érdeklődését, a határon túli magyarság és egyáltalán: a kisebbségi problematika iránti fogékonyságát "a génjeiben hordozza".

A meghitt hangulatú beszélgetés még kötetlenebbé vált, amikor a Tibor Ernő Galéria közönsége is bekapcsolódott a kérdezz-felelekbe. Mi sem jelzi jobban az érdeklődés fokát, minthogy a találkozó két és fél órát tartott, s egy olvasó, aki munkahelyén szolgálatos lévén nem tudott eljönni a könyvbemutatóra, este tíz óra tájig várakozott a szerzőre a Kanonok sor árkádjai alatt…