Boldogság és gyökerek
Petrás Mária Martoson
(Felvidék.Ma, 2015. július 12.)

Első alkalommal járt a Muzsikás Együttessel Petrás Mária a felvidéki Martoson. Minden koncert hasonlít egymásra, ugyanakkor különbözik is a többitől, még akkor is, ha sokadszorra is ugyanazokat a dalokat énekli az ember. Petrás Máriának mennyiben volt különleges a mostani martosi koncert, azon kívül, hogy az eső miatt a református templomban kellett előadniuk?

Petrás Mária:
-Azt a csokromat adtam elő ma Martoson, amely egy évről és egy napról szól. Egy év fontos egyházi ünnepeit, csángó szokásait, továbbá egy reggeli és esti ima közötti napot foglaltam össze – dalokban. És erre az eső miatt került így sor, mivel az eső beszorított bennünket a templomba, ezért választottam ennek a blokkomnak az előadását.

-Idézhetünk belőle?

Petrás Mária:
-Egy versszak a reggeli imából:

Felkelék én jó régvel hajnalba'
s megmosdódtam minden bűneimtűl,
felkendőztem arany kendezővel,
s kimenék én ajtóm elejibe.

És aztán egy másikkal fejezem be az estiből, ha félórás, ha órás a műsor, hogy:

Ne szólíts ki, Uram, készületlen,

ne szólíts ki, Uram, készületlen,
vezess elébb az enyhítő kútra,
s úgy bocsáss el minket e nagy útra!

Ezekben minden benne van, ami arra szolgál, hogy felemelkedjünk. A mindennapok bajai fölé, hogy ki tudjunk emelkedni ebből a világból. Az embernek a célja kell, hogy legyen, hogy megemelkedjen. Ez kell ahhoz, hogy megtalálja azt, hogy miért is van a világban.

- Ez egy archaikus világ. Mennyire praktikusak ezek a dalok azok számára, akiknek énekel? Azért kérdezem ezt, mert a mai egy rohanó világ, és amit egy művész csinál, ha sikerre vágyik, akkor annak, amit csinál a mának kell szólnia.

Petrás Mária:
- Én azt gondolom, hogy belső sikerre is kell vágynia az embernek, hogy érezze a békét! És én azt gondolom, ha az ember csak mulató zenében mélyedik el, akkor a békéje előbb-utóbb elszáll, és lehet, hogy meg sem találja azt. Én azt gondolom, hogy alázattal magába is kell, hogy nézzen mindenki, egy kicsit a gyökereihez, a lelkéhez és én ezt nagyon fontosnak tartom.

-Miért fontosak Ön szerint ennyire a gyökerek? Nem itt, mert a Felvidéken ha valaki nem ragaszkodik hozzá, akkor megszűnik magyarnak lenni. Sokkal inkább Magyarországon, különös tekintettel arra, hogy a Muzsikás programja alapvetően a magyarországi közönségnek szól.

Petrás Mária:
- Bárhol legyen a világon az ember, mindenképpen kell, hogy ragaszkodjon a gyökereihez. Valamilyen formában meg kell, hogy találja azt, hogy miképp táplálja a gyökereit és hogyan táplálkozzon belőlük, hogy ne fújja el a szél, mert máskülönben nagyon boldogtalan lesz. Bárhol legyünk a világban – most pár hónapja voltunk Ausztráliában és örömmel vettem észre, hogy ott is vannak olyan magyar emberek, akik megtalálják a helyüket. Mert megkapaszkodtak abban a feladatban, hogy ott hogyan vigyék a magyar kultúra hírét. Mert másképp nem tud az ember boldogulni. Lehet, hogy anyagilag igen, de szerintem az egyáltalán nem számít egy idő után, mert ha megnézzük, hogy a nagyon-nagyon gazdag világ miért boldogtalan, akkor rájövünk, hogy azok az értékek a legfontosabbak, amelyek itt vannak mellettünk a levegőben, csak meg kell ragadjuk és bebarikádozzuk velük magunkat, mert másképp nemcsak nem fogunk tudni megmaradni, hanem nagyon boldogtalanok is leszünk! Az is nagyon fontos, hogy ne csak ápoljuk az értékeinket és azt, amit kaptunk az őseinktől, hanem hogy tovább is adjuk őket a gyermekeinknek és az unokáinknak, hogy ők is jól érezzék magukat!

Gecse Géza

A cikk közlésének eredeti helyén (kicsit bővebben) a Felvidék.ma oldalán kattintással