Magánfelmérés a rádióról

Munkatársunktól, 2008. május 20.

Gecse Géza, a Magyar Rádió (MR) Határok nélkül című műsorának szerkesztője a tavaly a közszolgálatiban végrehajtott struktúraváltással, egyes műsorok megszüntetésével indokolja, hogy afféle rádióelemzést kezdeményezett, amelyhez a közrádió egyes volt és jelenlegi munkatársainak, hallgatóinak segítségét kérte, de a Budapesti Média Intézet és az ELTE diákjai is megírhatták véleményüket.

A szemle a február 18-24. között sugárzott műsorokat érintette. Gecse szerint a nem reprezentatív közvélemény-kutatásban részt vevők többsége nem örül a Magyar Rádióban történteknek, igaz, néhányan éppenséggel üdvözölték a változásokat.

A rádió munkatársa a Kossuth Klubban tartott sajtótájékoztatót a beérkezett értékelésekről, és az őt magát érintő, a Fővárosi Bíróság által hozott jogerős ítéletről, amely szerint az intézmény vezetőségének vissza kell helyeznie felelős szerkesztői pozíciójába.

A mintegy 36 oldalnyi elemzés között akad mérsékelt hangvételű és keményebben fogalmazó is: van, aki elvtársi mutyinak tartja az MR-ben történteket, másvalaki megelégszik annyival, hogy az új struktúra egyes elemei még finomításra szorulnak, más komponenseit tekintve pedig radikálisan vissza kellene térni a régihez. "Próbáljanak már a kút fenekéről valahogy visszamászni" - kéri a rádiót az egyik válaszadó, aki ma már egyáltalán nem hangol a közszolgálati adók hullámsávjára. Többen kifogásolják a hírolvasók, riporterek olykor helytelen nyelvhasználatát és azt, hogy a Kossuth, a Petőfi, valamint a Barneve elé mondják azt, hogy "emer". A vélemények olvashatók a www.emasa.hu internetes honlapon.