2007. április 19. 19:10 Kossuth rádió, Határok nélkül                (Hangban mp2-es fájlban - kattintással)

Műsorvezető-szerkesztő: Albert Gizella

 

Kedves hallgatóink! A következő percekben is könyvről lesz szó. Velem szemben ül a kollegám Gecse Géza, aki ezúttal nem mint riporter vagy újságíró szerepel, hanem mint dr. Gecse Géza történész, akinek most jelent meg az új könyve Bizánctól – Bizáncig. Az orosz birodalmi gondolat címmel. Ebben a pánszlávizmussal foglalkozol. Mi adta az indíttatást, hogy ezzel a témával történészként foglalkozz?

 

Gecse Géza:

- Egyébként nemcsak a pánszlávizmussal foglalkozom benne, hanem az eurázsiai imperializmussal, a két világháború közötti orosz fasizmussal és az orosz geopolitikával is, hiszen 1993-ban megjelent könyvemben a fő téma kifejezetten a pánszlávizmus volt.

Az indíttatást az adta, hogy én az egyetemen történelem-orosz szakon végeztem és elkezdtem foglalkozni az Osztrák-Magyar Monarchia és Oroszország történetével és a pánszlávizmus volt az első olyan komoly orosz politikai doktrína, amely befolyásolta, nemcsak az elit, hanem az egész orosz értelmiség gondolkodását is, és köze volt mind a közép-európai térséghez, mind a Balkánhoz is.

 

Albert Gizella:

- Jócskán köze volt, ezt a saját bőrünkön is éreztük az elmúlt ötven évben is, mindemellett nyilvánvaló, hogy a magyar történelemben már 1848-tól tetten érhető volt egy ilyen törekvés, de téged talán az is segített, hogy te a magad bőrén is megtapasztalhattad ezt a, hogy úgy mondjam: bizánci hatást, hiszen Kárpátalján töltötted a gyermekkorodat.

 

Gecse Géza:

- Kétségtelen, hogy Kárpátalján nőttem fel, de azt, amiről beszélsz, igazából nem én, hanem a rokonaim, a családom, meg azok érezték, akiket például 1944-45 folyamán elhurcoltak. Az embereket általában érdeklik a múltjukkal kapcsolatos olykor még talán fájó pontok körülményei, illetve, annak oka, hogy ezt a fájdalmat mi okozta, hogyan fordulhatott elő, hogy ilyesmire egyáltalán sor kerülhetett.

 

Albert Gizella:

- Van-e olyasmi a könyvedben, ami a mi szűkebb témánkhoz kapcsolódik, tehát a nemzetiségekhez, a nemzeti kisebbségekhez?

 

Gecse Géza:

- Az egész, tudniillik az 1945 utáni rendezés, a demokratikus pánszlávizmus köntösében egy jó ideig jelentősen befolyásolta a szovjet külpolitikát, még ha 1949 után alapvetően ezzel a doktrínával a moszkvai vezetés kénytelen volt szakítani, ezért ettől kezdve más elemeket kevert abba az ideológiai egyvelegbe, amely a szovjet állam külpolitikáját végül jellemezte.

 

Albert Gizella:

- Szombaton lesz könyved ünnepélyes bemutatója, ahol nem kisebb személyiségek jelennek meg méltatóként mint dr. Habsburg Ottó, a Páneurópa Unió tiszteletbeli elnöke, és Schöpflin György politológus, aki a London School of Economics, University College London tanáraként hosszú évtizedeket Angliában töltött, most viszont Brüsszelben Európa parlamenti képviselő. Hogy tudtál ilyen kiemelkedő személyiségeket rávenni arra, hogy azon túl, hogy a könyveddel foglalkoztak, a könyvbemutatódon is részt vegyenek?

 

Gecse Géza:

- Schöpflin György munkáival már igen korán találkoztam, ezért nem volt újdonság  számomra, hogy politológusként ő a különböző nacionalizmusok szakembere. Riporterként ismertem meg, Tallinnban részt vett Állam és nemzet a rendszerváltás után című könyvem észtországi bemutatóján is, amelyhez egyébként öt éve Habsburg Ottó írt előszót. Őt ennél régebben, úgy húsz éve, még egyetemistaként ismertem meg, s tisztában voltam azzal, amit kevesen tudnak róla, hogy nemcsak Európa egységesülésének az egyik lelkes harcosa, hanem olyan történész, akit nemcsak érdekel Oroszország története, hanem ért is hozzá.

 

Albert Gizella:

- Érdekesnek ígérkező programról van tehát szó, ezért se titkoljuk el: hol és mikor lesz a kötet bemutatója?

 

Gecse Géza:

- Április 21-én a Best Western Hotel Hungária első emeleti konferenciatermében. Sokan ezt a szállodát Szabadság szállóként ismerik, de ha valakinek így sem lenne világos, hogy hol van, elmondom, hogy a VII. kerület, Rákóczi út 90. szám alatti épületben található, ahol a bemutató április 21-én szombat délután 3 órakor kezdődik a Bizánctól Bizáncig bemutatója.

 

Albert Gizella:

- És akkor már venni is lehet?

 

Gecse Géza:

 - Igen. A Nemzeti Tankönyvkiadó gondoskodik arról, hogy legyen mód a kötet helyszíni megvásárlására, első alkalommal, hisz a Bizánctól Bizáncig ma került ki a nyomdából.

 

2007.április 19. 19:15 Kossuth rádió