BUDAPEST ONLINE  PEST MEGYE HÍRPORTÁLJA
2006. június 6. Ma  9:40
http://www.bpn.hu/Főoldal/Hírek/Helyi hírek/Kultúra
Állam és nemzet a rendszerváltás után
A kötet első részében a Magyar Rádió munkatársa, Gecse Géza interjúiból válogat.
A bevezetőt író Habsburg Ottó, a szerzőt a modern idők „krónikásaként” jellemzi, hisz az ELTE Új- és Jelenkori Tanszékén amúgy második évtizede tanító Gecse Gézának nem ez az első monográfiája.

„Bizánctól Bizáncig. Epizódok az orosz pánszlávizmus történetéből” című 1993-ban megjelent könyvéhez képest az említett 2002-ben Magyarországon, illetve 2003-ban Szerbiában megjelent mű „nem klasszikus történészmunka”, hanem inkább látlelet, amely a rendszerváltás utáni időszak magyar kül-, nemzetiség-, kisebbség- és nemzetpolitika - ellentmondásoktól sem mentes - vonalvezetését kívánja bemutatni. A riportok és interjúk jórészt a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának anyagából valók. A főként 1991-től válogató mű címében bevallottan hivatkozik Szekfű Gyula 1942-es könyvére. Cikkgyűjteményében, mely az Állam és nemzet címet viselte, Szekfű Gyula is arra próbál meg választ kapni, mekkora volt a magyar politika felelőssége abban, ahogy az ország sorsa alakult. Gecse Géza könyvében több interjút is olvashatunk az alapszerződésekről, amelyek a két külügyminiszterrel, Jeszenszky Gézával, illetve Kovács Lászlóval készültek. Mind az ELTE Újkori Egyetemes Történeti Tanszékének vezetője, Diószegi István, mind a Párizsból Budapestre akkor hazatért Méray Tibor, mint a diplomáciában eddig nem ismert és használt szerződésformaként jellemzi az alapszerződéseket, de Méray Tibor például arról is szól, hogyan lehet ezekből a határon kívülre szakadt nemzeti közösségek számára előnyt szerezni. Több riport készült a Magyar Állandó Értekezlet üléseiről, a Határon Túli Magyarok Hivatalának helyéről a magyar kormányzati struktúrában. Színes-érdekes riport számol be Orbán Viktor bukaresti és kárpátaljai látogatásáról, Pokorni Zoltán oktatási miniszter nagyváradi szerepléséről. Az 1956 megítélésével foglalkozó fejezetben az 1980-as évek elejének beatzenésze, a „nemzet csótánya”, Nagy Feró, az 1956-os bizottságot 1989-ben vezető Pozsgay Imre a Fideszes Kövér Lászlóval és Medgyessy Péterrel, még mint miniszterelnök-jelölttel beszél történelmi múltunk máig nem feldolgozott részével. A kötet záró fejezete már a Tolcsvay Béla klubjában szervezett közönségtalálkozókból ad közre 20-at. Ezekben szó esik a magyar zene szerepéről, a területi revízió és az autonómia kérdéseiről, a nemzet esélyeiről, a globalizációról, a Kárpát-medence jellegzetes építészetéről, illetve a határon túli közösségek szerepéről a hazai rádiózásban és televíziózásban. E klubestek rendkívül tanulságos képet adnak a magyar társadalom egyik-másik szeletéről, mivel e fejezetben szerepelnek a közönség hozzászólásai is, amelyekről akár külön tanulmányt is lehetne írni. A kötet Magyarországon megjelent változata a következő címen olvasható el: www.gecse.com/allam.html .A némileg átdolgozott és javított kiadást pedig utánvéttel az alábbi címen rendelheti meg:www.gecse.com/kapcs.html
A Tolcsvay klubos találkozók célja, hogy olyan kérdésekkel is szembesítsék a magyarországi közönséget, amelyek elkerülték a figyelmüket, ezért a szerző számít az Ön észrevételeire és javaslataira is: gecsege@freemail.hu .


BPI-info - MCOnet